Den ultimata mäklarbilen

Volkswagen Passat GTS

Ett fotouppdrag för Müllers Bil här i Luleå gav upphov till lite reflektioner som jag känner att jag vill dela med mig av. Jag fotograferade nämligen den senaste upplagan av Volkswagen Passat och kände helt enkelt att en bil av den här kalibern på många sätt symboliserar de värden som är viktiga för en fastighetsmäklares tjänstebil.

För visst är det betydelsefullt att välja en bil som känns rätt i ett yrke där man i så hög grad är sitt eget varumärke. Allt du gör är en reflektion av vem du är, det inkluderar även vad du väljer att köra.

Dessa bilder publicerades ursprungligen på Müllers Värld som en uppvisning av Passats fina exteriör i en lokal miljö. Bilen är en Volkswagen Passat GTS (TDI 240 hk & fyrhjulsdrift).

Passat GTS

Design och image

Den första aspekten av en ideal tjänstebil är designen. Smaken är som baken tänker du, men tänk lite längre än så. Det finns så oerhört många bilar på marknaden idag och de allra flesta håller en hög standard sett till teknik och egenskaper. Men det är inte alla tillverkare som lyckas paketera alla bekvämligheter och moderniteter i ett tilltalande yttre. Volkswagen däremot har draperat sin senaste upplaga av Passat i en väldigt proper och stilfullt designad kaross.

Passat GTS

Bilen sätter även ord på vad jag tänker är god tjänstebilsdesign. Den är inte för mycket och inte för lite, samtidigt som den ger ett exklusivt intryck utan att för den delen vara en lyxbil. Detta är en avvägning som jag tror är av stort värde för att lyckas kommunicera rätt image.

Passat GTS

Passat lämnar nämligen mycket tolkningsutrymme för vem som kör bilen, för inte skulle du väl vilja bli bedömd innan du ens hunnit ringa på kundens dörr? Alltför många har förutfattade meningar om vissa bilmärken och du kan räkna med att om du kliver ur en BMW av samma storlek sätter det igång undermedvetna kopplingar hos folk mellan din personlighet, din bil och nyttan av ditt arvode. Min mening är att man nog gärna är utan den faktorn, jag vill känna att jag startar på ett tomt blad när jag träffar en affärskontakt för första gången.

Passat GTS

Utmaningen ligger i att hitta en bil som är vacker, säker, fylld med teknik och prestanda, utan att den tar över din egen personlighet. Passat GTS får exemplifiera detta utmärkt med sina 240 dieselhästar, 4MOTION fyrhjulsdrift och en uppsjö av tekniska finesser och säkerhetsdetaljer. Trots denna mångsidiga prestanda väcker den inte anstöt och som nämnt överskuggar den inte dig som förare.

Passat GTS

Jag talar inte emot att välja vilken tjänstebil man vill, men faktum kvarstår att vid förmedling av bostäder till en bredare marknad så finns det ett intresse i att köra en tjänstebil som även den har en bred marknad. Låter det rimligt? Volkswagen ligger väldigt nära Volvo i image och popularitet, därför är märket ett säkert val när man vill kryssa fram sådär lite lagom anonymt, lyxigt och folkligt.

Passat GTS

Bred marknad eller inte så har vi här ändå en bil med attityd, vilket aldrig är fel! Det är skillnad på attityd och image, Passat utstrålar exakthet och modern fordonskonst utan att se vräkig ut. Den rundade kromförsedda fronten ger ett respektingivande intryck på vägen (eller på gatan utanför villavisningen) – en folklig diplomat helt enkelt.

Passat GTS

Teknik

Nog om bilens identitet. En mäklarbil ska även vara i det tekniska toppskiktet för att tillgodose behovet av flexibel produktivitet. Bilen är i mångt och mycket en förlängning av kontoret och Passat går nästan så långt att den blir en ersättare. När du satt dig i den tysta och behagliga kupén (interiörbilder finns häroch slår på tändningen så börjar magin. Din telefon paras ihop via Bluetooth och blir en del av bilen, du strömmar din favoritmusik med enkelhet och framförallt får du en mjuk integration av mobiltelefonin.

Passat GTS

En högkvalitativ mikrofon är placerad i innertaket och ljudet från samtalet går ut i bilens högtalare för optimal samtalskvalitet. Passat blir ditt eget lilla kontor med en sammantagen komfort, tekniknivå och säkerhet som ger separationsångest när det är dags att kliva ur.

Passat GTS

Har du förresten suttit i bilkö någon gång? Dum fråga, jag ber om ursäkt. I Stockholm är det t.ex. mer undantag än regel att trafiken flyter på och under de tider det verkligen går långsamt så skulle man önska att det gick att släppa ratten och pedalerna och göra något produktivt. Den här bilen låter dig göra just det! I hastigheter upptill 60 km/h kan den hålla sig i filen och hänga med i den ryckiga kön utan att du behöver göra ett skvatt.

Passat GTS

Luta dig tillbaka, fram med datorn och börja besvara spekulantmejl. Lägg in de senast inkomna buden, skriv på annonsen till nästa succéförmedling eller skryt på sociala medier om hur obekymrat liv du har i ditt rymdskepp till tjänstebil. Allt medan ett virrvarr av bilar och olyckor passeras utanför fönstret.

Passat GTS

Ekonomi

En fantastisk bil är inte gratis, men det är inte så farligt som man först kan tro. Det är en fortfarande en Volkswagen, vilket innebär hög standard till ett resonabelt pris. GTS-versionen som synts i detta inlägg börjar från 380 000 kr. En testberäkning på bilförmån med hela 77 800 kr i trevlig extrautrustning ger en nettomånadskostnad på 2 249 kr. Detta är ett indikativt värde baserat på 50 % marginalskatt och över 3 000 mil i tjänsten varje år, ett miltal man lätt kommer upp i när man mäklar som bara den!

Passat GTS

Den ultimata mäklarbilen

Allt som allt får den här fina kärran symbolisera den ultimata mäklarbilen. Det kloka och förnuftiga valet som nu anförtrotts med ett stilfullt och självsäkert yttre. En bil med ett brett urval av drivlinor och bekvämligheter för att förenkla livsstilen som en aktiv fastighetsmäklare. En sedan som lastar som en godsvagn utan att se ut som en, med plats för allsköns mäklarskyltar, extra uppsättningar med kläder, verktyg och nödvändigheter.

Passat GTS

Valet är helt och hållet ditt. Det finns många fina bilar på marknaden och i slutändan handlar det om vilken känsla man får för bilen, på samma sätt som att man inte är rationell när man väljer bostad. Jag hoppas i varje fall att mina reflektioner kan vara av hjälp vid valet av tjänstebil.

Passat GTS

Man måste nämligen trivas med sin blivande trotjänare.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like