Vackra hem och viktig erfarenhet

Vackra hem och viktig erfarenhet

Så har ännu ett år lidit mot sitt slut. Många dagar har gått och inte heller 2017 kunde jag vara så aktiv på bloggen som jag egentligen ville. En delförklaring är att min roll som mäklare har vuxit något oerhört. Resan med Historiska Hem har sedan våren kantats av så många nya intryck och erfarenheter att jag inte längre betvivlar hur händelserik livsstilen som mäklare kan bli. Det är alltifrån nya platser till vetskapen om hur jag bör hantera bostadsmarknadens skiftningar. Samtidigt har det blivit uppenbart för mig att denna resa bara blir bättre under 2018. Här kommer en bildskön summering av gångna månader!

Adam Smith - Historiska Hem

Urval av årets uppdrag

Jag börjar med en summering av de uppdrag jag har haft hitintills på Historiska Hem. Jag kom igång rätt fort på byrån och geografiskt har det blivit verksamhet i främst Hägersten, Aspudden, Midsommarkransen och Gröndal. Vad som väntar mitt kära Enskede kommer jag till litet längre ner.

Hägerstensåsen - Historiska Hem

Min start på Historiska Hem började i varje fall med två fina folkhemstvåor. En med eldstad och många originaldetaljer belägen på Bokbindarvägen i Hägerstensåsen.

Hökmossen - Historiska Hem

Den andra charmiga fyrtiotalstvåan var belägen i ett före detta barnrikehus vid Mellanbergsvägen i Hökmossen. Jag erkänner en förkärlek till schackrutiga köksgolv.

Adam Smith - Historiska Hem

Därefter begav jag mig återigen till Bokbindarvägen för att denna gången förmedla en fint renoverad trea med balkong och Stockholms kanske bäst omhändertagna golv. Pluspoäng för säljarens makalöst fina katt.

Adam Smith - Historiska Hem

Sedan styrde mäklarvinden mig till gränsen mellan villaområdet Duvbo och centrala Sundbyberg. Jag förmedlade ett hem i denna fina 1920-talsbyggnad vid Ursviksvägen.

Adam Smith - Historiska Hem

Midsommarkransen är en riktigt härlig stadsdel och här är en bild från den hitintills mysigaste funkislägenheten jag fått äran att representera. En femstjärnig blandning av gammalt och nytt, atmosfären vid visningstillfället var magisk.

Adam Smith - Historiska Hem

Här har vi en trevlig matplats i en fyrtiotalstrea med eldstad och balkong i söderläge, belägen på Schlytersvägen i Aspudden. Det är något särskilt med att bo högst upp i huset.

Adam Smith - Historiska Hem

Jag har även spatserat omkring på 1850-talets Södermalm. Denna minitvåa på Hökens gata med en solig balkong mot innergården hade nästan alla rätt i boken. Härliga detaljer med massiva trägolv och vackra dörrar.

Adam Smith - Historiska Hem

1930-talets miljonprogram har åldrats med en sann finess. Lägenheterna är ljusa och funktionella i just funktionalismens tecken. Detta är det ljusa vardagsrummet i en tvåa på Lundagatan i HSB:s bostadsrättsförening Marmorn.

Adam Smith - Historiska Hem

Jag tänker inte neka att det killar till lite extra när jag rör mig bland det tidiga 1900-talet, decenniet bjuder på pampigare hem med en riklig takhöjd och stora fönster.

Adam Smith - Historiska Hem

Gröndalshamnen är en tyst och vacker vägsnutt i Gröndal, granne med Mälaren och båtbryggorna. Här har jag själv kompletterat med en kvällsbild på det s.k. Societetshuset, plåtat från Reimersholme.

Adam Smith - Historiska Hem

Här är en bild från en annan tvåa tvärsöver innergården. Den kakelugnen gick inte av för hackor, lika eldningsbar som den är vacker.

Adam Smith - Historiska Hem

En till funkistvåa i Midsommarkransen, närmare bestämt på Svandammsvägen. Lägenheten var i princip helt i original förutom badrummet.

Adam Smith - Historiska Hem

Intill Sundbybergs nationalromantiska kyrka förmedlade jag en stor funkistrea, mäktigt att ha denna skapelse som granne. Jag är tacksam över att få se mig omkring över hela Stockholm, det är en trevlig erfarenhet gång på gång.

Adam Smith Enskede - Historiska Hem

Här är något så särskilt som en trea i det lokalt berömda Handelshuset i Gamla Enskede. På den ena sidan har man Margaretaparkens ståtliga tallar som granne och på den andra har man den främsta av idyller som utsikt med en större glimt av Enskede kyrka.

Adam Smith Enskede - Historiska Hem

Dra på trissor vilket härligt område, jag känner ett inre lugn när jag kommer till stadens trädgårdsstäder. Något som i synnerhet gäller G:a Enskede som behållit sin karaktär så väl genom åren.

Adam Smith - Historiska Hem

Som kontrast till allt vad storstadsliv innebär hade jag ett otippat försäljningsuppdrag strax utanför Bro i Upplands-Bro kommun. Detta var en mycket vacker nationalromantisk byggnad som en gång i tiden fungerat som elevhem till Säbyholms natur- och jordbruksskolor. 2015 byggdes de om till fina lägenheter.

Adam Smith - Historiska Hem

Årets sista uppdrag var beläget i Aspudden/Örnsberg, en funkistvåa med en otroligt fin känsla rakt igenom. Det är alltid roligt när säljarna är stilmedvetna i sin renovering. Gammalt kan fungera väl i symbios med det moderna, om man gör det på rätt sätt.

Adam Smith - Historiska Hem

Detta var ett urval av förmedlade hem under året och den geografiska spridningen har varit mycket större än jag först anat. Om man ser till alla kundbesök jag gjort så kan vi även räkna in fantastiska kulturhistoriska hus i Norrtälje, Haninge, Värmdö, Nacka och Bromma med flera. Mäkleriet är ett yrke med vinst och förlust inbäddat i tidsinvesteringen. Det är dock aldrig en förlust att få besöka en ny plats, se ett nytt hem och få en inblick i ännu ett liv. [insert]

Adam Smith - Historiska Hem

[/insert]

Tre månaders erfarenhet på en vecka

Det är inte klokt vad mycket jag har lärt mig om jobbet och bostadsmarknaden som sådan. Vad man ska göra och vad man kanske inte ska göra. Jag är inte särskilt intresserad av nationalekonomi, mitt namn till trots, men jag förstår grundprinciperna och har under hösten fått erfarenhet kring hur en sänkning av prisbilden yttrar sig i verkligheten.

Färre visningsbesök och spekulanter med en avvaktande personlighet är yttringen som blir på en orolig bostadsmarknad. Man måste tackla en rad psykologiska frågor för att lyckas sy ihop en bostadsaffär. Det jag tidigare lärt mig på tre månader har jag under hösten fått lära mig på en vecka.

Rent krasst så har priserna sjunkit 10 % i Stockholm och säljare som tackat nej till högstbjudande under resans gång, i hopp om att det blir mer betalt, har blivit förlorare i den bemärkelsen. Tidpunkten är den främsta faktorn som påverkar bostadsvärdet, vid sidan om de vanliga värdefaktorerna såsom läge, storlek, driftskostnader och skick o.s.v. Detta gör att man kan tänka en del kring mäklarens roll och betydelse. Jag är oerhört stolt över mina prestationer under 2017, inte minst under hösten. Jag inser att jag med Historiska Hems verktygslåda kan ge mina uppdragsgivare bättre betalt än vad som borde vara möjligt vid stundens tillfälle. Det är endast i nuet man bör jämföra sina prestationer på bostadsmarknaden, inte med sådant som åstadkommits under historiska pristoppar.

Vi vet ännu inte hur det kommer bli med prissvängningarna. Beroende på vem man frågar kan man få det svar som passar ens uppfattning bäst. Ingen vet egentligen. Min filosofi är att människor alltid behöver flytta och att det är mitt jobb att göra det absolut bästa med de förutsättningar som finns.

[insert]

Adam Smith - Historiska Hem

[/insert]

 

Fokus på Enskede

Under den senare delen av hösten har vi filat på en mycket spännande strategi på firman. Som mäklare har vi vuxit till antalet, faktiskt senast med min f.d. kursare Pontus, och nu är det dags att vi jobbar mer geografiskt fokuserat. Gissa vilka områden som jag fått ansvaret att förvalta? Enskede med stadsdelarna Gamla Enskede, Enskededalen, Enskede gård, Enskedefältet, Stureby, Tallkrogen och Svedmyra! Man kan väl säga att jag har tagit en aktiv ställning i denna fråga.

Adam Smith - Gamla Enskede

Det känns som att jag har hittat hem igen på något vis. Förutom mina hemkvarter på röda linjen är det dessa stadsdelar jag har bäst erfarenhet av i och med att min yrkesroll påbörjades i distriktet. Redan idag har vi planerade visningar av det bästa som Stockholm kan erbjuda i boendeform och det råder inga tvivel om att Enskedes äldre och charmiga bostadsbestånd kan gynnas av en mäklare med ett lämpligt fokus på just detta.

Det här innebär att vi kombinerar det bästa av två världar. Lokalkompetensen hos varje fastighetsmäklare ihop med en tjänst som kompromisslöst lyfter fram det kulturhistoriska värdet i gamla hus. Det blir en nisch på två fronter, geografiskt och arkitektoniskt.

Förutom att det är mycket trevligt att få fokusera på Enskede så är det också finemang att jag har helt fria gränser i mitt yrkesutövande på byrån. D.v.s att jag får förmedla bostäder varsomhelst i länet om jag får möjligheten till det.

Jag är förväntansfull inför mitt 2018 och ser fram emot att inkorporera bloggen i min resa genom både karriär och vackra platser. Det finns så mycket att skildra och berätta, vilket är något jag får ta mig tiden till. Glöm inte att initiera en kontakt med mig om du planerar en försäljning av ditt historiska hem. Vi hörs!

♫♫♫

Bostadsfotografer: Fredric Boukari, Johan Spinnell, Joakim Johansson

Inredare: Charlotte Lindholm, Åsa Copparstad, Hanna Rydman

www.historiskahem.se

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like