En central idyll

Då var jag uppe i Luleå igen efter tolv dagars avkopplande och inspirerande julledighet hemma i Stockholm! Jag besökte Mäklarhuset Enskede, firade jul på bästa tänkbara vis och varvade helt enkelt ner inför starten på det nya året.

Ämnet för detta inlägg är dock det speciella och klassiska Stockholmsboende som jag fått tillfälle att ta en närmare titt på.

Välkommen till Pipersgatan på Kungsholmen!

En central idyll

Pipersgatan är en gammal gata på Kungsholmens östra del med ett namn som har rötter tillbaka till tidigt 1800-tal.

Karta Kungsholmen

Bebyggelsen är enhetlig och man möts till större delen av något återhållna jugendfasader med välvda burspråk och mjuka former. Läget är exceptionellt med sin närhet till city och de trevliga promenadstråken på Norr Mälarstrand.

Arkitekter för gårdshusen var V. Bodin och B. Almqvist, närmare bestämt för Pipersgatan nr 3 till nr 9.

Gårdshusperspektiv - Pipersgatan

Stockholmskt gårdshusperspektiv.

Pipersgatan

Endast några hundra meter från Stockholms stadshus ligger då detta fridfulla gårdshus med lägenheter som för tankarna till gamla stugor på landet.

Kakelugn - Pipersgatan

Med stadens puls bakom ett antal trapphusdörrar och gårdshusdörrar kan du sitta där och njuta av en sprakande brasa i din alldeles egna kakelugn. Dessa gamla stämningshöjare är riktigt energieffektiva, ståtligt höga och fint dekorerade.

De får plats tack vare en generös takhöjd på 3,20 meter, vilket också ger en behaglig rymd i bostaden.

Vy mot balkong - Pipersgatan

Här ses dels prydligt pynt och dels en bit av den spröjsade balkongdörren som nås från vardagsrummet. Man kan till en början tänka att denna närhet till grannarna hämmar integriteten, men faktum är att det är en vanesak med en kort startsträcka.

Det finns en helhet i detta boende som är komplett tack vare en rad olika faktorer. En av dessa är just innergården som gör fastigheterna till ett slutet grannskap mitt i storstaden.

Tornrummet - Pipersgatan

Det är tvärtom lite av en mysfaktor att se vad folk har för sig i sina smakfullt inredda små lyor. Man känner sig då sannerligen aldrig ensam och ingenting hindrar en från att låta gardinerna komma till användning.

Gasspis - Pipersgatan

Köket är förstås försett med en gasspis. Jag har tyckt att gasspisar är lite småläskiga med allt vad det innebär att ha att göra med antändlig gas, men de är faktiskt enkla och praktiska. Blir det strömavbrott kan man fortfarande koka sitt vaniljte (mitt val i varje fall) och värmen kommer som bekant på direkten.

Utsikt från Pipersgatan

En unik boendefördel på Pipersgatan är den generösa tillgången till de allmänna utrymmen och faciliteter som finns i fastigheterna. Bland dessa kan nämnas två terrasser och ett tornrum med en hänförande utsikt över staden, en pingishall, en snickarverkstad och en bastu med utsikt mot Stadshuset.

Utsikt mot Stadshuset från Pipersgatan

Magiskt att kunna njuta av dessa vyer i ett boende med en annars begränsad utsikt. Någon utefika blir det väl kanske inte denna tiden på året men för all del på sommaren!

Husmodeller i tornrum på Pipersgatan

Sällan har jag sett så mycket själ i ett flerbostadshus. Vinden och källaren är som en utställning om Stockholms historia och man kan verkligen fördjupa sig i stadens byggnadsarv. Ovan är en liten husmodell placerad i torntoppen av ett trapphus.

Vinden på Pipersgatan

Kartor och historiska bilder smyckar kallvindens väggar. Gamla inredningsdetaljer är insnickrade här och var bland stegar och reglar.

Stockholmshistoria på Pipersgatan

När man väl når tornrummet med 360 graders vy över takåsar och landmärken så kan man bläddra lite i lägligt utplacerade historieböcker. Det märks att föreningen drivs entusiastiskt med fokus på att skapa ett värde för medlemmarna. Det återspeglas bland annat i hyrorna som är bekvämt låga (t.ex. ca 2 000 kr per månad för 50 kvm).

Utsikt mot Sthlms tingsrätt från Pipersgatan

Utsikt mot Stockholms tingsrätt från tornrummet. Dessa delar av Kungsholmen genomsyras av en magisk och kulturhistoriskt viktig bebyggelse.

Pipersgatan

Vy mot grannfastigheterna från den övernattningsslägenhet som finns att tillgå i föreningen. Rummet är utrustat med allt som behövs för några dagars gästvisit.

En lägenhet med detta läge är väldigt tilltalande. Det är endast en kvarts promenad till Sergels torg och city, samtidigt som boendet i sig är lugnt och mångsidigt. Innergårdslivet är som att kliva in i en annan värld, där man lämnar storstadens fläktande liv bakom sig.

En lägenhet på Pipersgatan ligger på mellan 80 – 90 000 kr per kvadratmeter och i skrivande stund har Svenska Mäklarhuset en 4,5-rummare ute till försäljning.

Innergård - Pipersgatan

Även om jag personligen är mer av en villakaraktär som gillar att väsnas på oregelbundna tider så är detta en boendeform jag finner mycket charmerande.

Fem av fem kakelugnar!

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like