Helgens höjdpunkter

I helgen lystes tillvaron i Luleå upp av familjebesök från Stockholm. Det blev förstås ett par utflykter, bl.a. till Gammelstads kyrkstad och natursköna Storforsen.

Helgens höjdpunkter

Tiden tuffar på här i studieorten Luleå, i skrivande stund är det redan mars och det var ett tag sedan jag var hemma i Stockholm. Därför är det roligt när en del av familjen kommer upp hit istället, jag får varierat sällskap och de får se hur riktig vinter ser ut.

Gammelstads kyrkstad - Herr S

Förutom pimpelfiske, hotellhäng och restaurangbesök blev det ett par strålande utflykter, bland annat till det idylliska världsarvet Gammelstads kyrkstad. Detta är en unik plats som jag rekommenderar att man besöker, röda stugor med vita knutar så långt ögat når.

Gammelstads kyrkstad - Herr S

Isigt värre! Luleå grundades faktiskt här, när staden sedan flyttades under 1600-talet kallades platsen i folkmun för Gammelstad. Själva konceptet med en kyrkstad sträcker sig långt tillbaka i tiden med kyrkplikt och långa reseavstånd. De första stugorna uppfördes troligen på 1500-talet och fungerade som övernattningsstugor och lagerbodar för handelsmän.

Gammelstads kyrkstad - Herr S

Här finns inga vårtecken förutom ljuset, vinteridyllen är pausad tills dess att plusgraderna håller i sig.

Storforsen Älvsbyn - Herr S

Under söndagen besökte vi Storforsen som ligger ett par mil utanför Älvsbyn. Här har jag varit en gång innan en natt i juli för att plåta bil, då var vattenflödet förstås desto större. Vid forsens mynning ligger Hotell Storforsen, de bjuder passande nog på lunchbuffé varje dag mellan kl 12.00 – 14.00 och denna söndag var det pastagratäng och pitepalt. Pitepalten var något nytt för mig och smakade helt okej, men pastagratängen var att föredra.

Storforsen Älvsbyn - Herr S

Kapellet vid Hotell Storforsen, snitsig arkitektur och förstås väldigt vackert beläget.

Storforsen Älvsbyn - Herr S

Dimma från forsen gav en fin naturscen denna soliga dag, solen värmde faktiskt på ordentligt även om det var genomgående minusgrader.

Storforsen Älvsbyn - Herr S

Glada instagrammare på gångbron mot Storforsens naturreservat.

Storforsen Älvsbyn - Herr S

Storforsen är en av de största oreglerade forsarna i Europa och fryser inte under vintern. Vattenflödet är dock betydligt lägre nu än vid t.ex. midsommar då det kan uppgå till 870 kubikmeter vatten per sekund.

Storforsen Älvsbyn - Herr S

Skoter är ingen dum idé så här års.

Storforsen Älvsbyn - Herr S

Solen gör verkligen världens skillnad under vintern. Under den riktigt mörka tiden i Luleå har man blivit less rätt fort, speciellt när dagsljuset blockeras av åtskilliga molnlager. Det här är vintern i sitt esse!

Storforsen Älvsbyn - Herr S

Ståtliga tallar och eftermiddagssol mötte oss längs vägen till forsens utsiktsplats. Man når den enklast med bil via en broövergång ett par hundra meter från hotellet.

Storforsen Älvsbyn - Herr S

En rofylld vinterscen kring en riktigt charmig liten stuga.

Storforsen Älvsbyn - Herr S

En gång leder raka vägen till utsiktsplatsen, infrastrukturen har uppdaterats i naturreservatet och får sägas vara väldigt välplanerad.

Storforsen Älvsbyn - Herr S

Forsen på nära håll, jag tänker att det lär bjudas på en mäktig show när alla isflak rycks med framåt våren.

Storforsen Älvsbyn - Herr S

Kul effekt med lång slutartid på kameran, det finns passande nog ett ”vattenfallsläge”.

Storforsen Älvsbyn - Herr S

Hotell Storforsen med kapellet synligt till vänster. Naturen i norr är verkligen något utöver det vanliga, även om jag blivit helt frälst i fjällkedjorna västerut (som jag visar upp på bloggen inom kort).

Storforsen Älvsbyn - Herr S

Våren har onekligen mycket att smälta bort.

Storforsen Älvsbyn - Herr S

Det är riktigt trevligt med ett 50-200 millimeters objektiv, man kommer nära alla möjliga detaljer fastän man står på håll.

Storforsen Älvsbyn - Herr S

En slinga med glödlampor leder till ett skogsbruksmuseum som ligger i anslutning till forsen.

Storforsen Älvsbyn - Herr S

Kan inte tänka annat än total midvinter när jag ser detta, men det är trots allt mars redan och rätt som det är tar våren fart. Familjen flög hem på söndagskvällen efter en fantastisk helg och jag känner mig redan sugen på att boka in några dagar i Stockholm. Det blir troligen till slutet av mars.

Storforsen Älvsbyn - Herr S

Tack för att du kikade in!

Det gläder mig att du tittade förbi! Jag känner för att låta det här markera en nystart för hur bloggen sköts. Det har varit en del stora reportage och intervjuer som postats väldigt sällan i anslutning till mäklarpraktiken i Stockholm.

Men även om jag är student och samtidigt sköter Müllers Värld i Luleå m.m. så finns det faktiskt tid att dela med sig av lite kortare uppdateringar, t.ex. foton från utflykter likt ovan, tankar om mäkleri och lite vadsomhelst.

Så med det sagt hörs vi inom kort! 🙂

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like