Stjärnklart i skärgården

I veckan blev det en liten utflykt ut på Luleås isvägar. Ja, för häruppe kan man nämligen köra bil på fruset skärgårdsvatten.

Stjärnklart i skärgården

Luleå må sakna fjälltoppar och vilda nationalparker, men likt många kuststäder finns dock ett system med skärgårdsöar att utforska. Något som får sägas vara rätt unikt är att det under vintern finns utvalda sträckor på isen som plogas för biltrafik.

Luleå Skärgård - Herr S

Här har vi Jocke Nilsson i sin stiliga 9-5 kombi, färdmedlet denna kväll. Av de cirka 25 km isvägar som finns att beträda så leder drygt en mil ut till Junkön, en ö med bl.a. bofast befolkning och ett skjutfält som tillhör Försvarsmakten.

Luleå Skärgård - Herr S

I detta mörka ökenliknande landskap, med stadsljuset i horisonten, känner man sig både liten och smått utelämnad. En dagstur innebär troligen en gemytligare vistelse i skärgården, men på kvällen är det istället särdeles tyst med möjlighet att istället bli ett med stjärnhimlen.

Luleå Skärgård - Herr S

Medan Joakim testade fiskelyckan med pimpelfiske provade jag på lite stjärnfoto. Det krävs ett betydligt högre ISO-tal än vanligt vilket leder till ett större brus i bilden, men det behövs för att få syn på oändligheten ovan.

Luleå Skärgård - Herr S

Det är sällan man upplever en sådan här klar stjärnhimmel, gnistrande mäktigt.

Luleå Skärgård - Herr S

Mystiskt så det förslår, att stå utanför civilisationen ett tag och stillsamt betrakta det hela på håll.

Luleå Skärgård - Herr S

Isarna plogar inte sig själv, här har vi ett gammalt dieseltroll som möjligen tillhört försvaret och nu konverterats till ett skrämmande snömonster. Extraljusen, snökedjorna och plogen ger den rätta looken för valfri zombie-film.

Luleå Skärgård - Herr S

Isvägarna är cirka 45 meter breda och börjar plogas när isen är en halvmeter tjock och det finns olika föreskrifter för de frusna vattenvägarna.

Hastighetsgränsen är 30 km/h och avståndet mellan bilarna ska vara minst 50 meter, därtill råder parkerings- och omkörningsförbud. Hastighetsgränsen kan kännas låg, men tydligen bildas det en våg av vatten framför bilen vid högre farter som kan orsaka sprickor i isen.

Detta var i varje fall en pirrig upplevelse, speciellt sett till det faktum att bärande is är inget man direkt vuxit upp med söderut.

Upptäck en frusen skärgård

Kul att du tittade förbi! Om du vill veta mer om Luleås isvägar så finns det aktuell bärighetsinformation och kartor på Luleå Kommuns webbplats.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like