Den norra knytpunkten

Då har man slagit sig ner i den lilla storstaden Luleå och hunnit se sig omkring lite. Jag har varit här endast en gång tidigare och det var i juni detta år, det var även då bilden ovan blev tagen. (Landshövdingsresidenset i Luleå, från 1852)

Mina intryck från den lilla trippen var att hela Luleå verkade ha fallit offer för någon epidemi som man inte fått höra om i media. Ett fåtal personer hade letat sig ut mitt på blanka soliga semesterdagen för att sprida ut sig på lite bänkar. Det var riktigt dött jämfört med den överdådiga folkström som återfinns i huvudstaden vid liknande tider.

Men om man är som mig och inte har någonting emot ett lugnt tempo så gav ändå Norrlands lilla kustpärla ett gott intryck. Jag gillade att man slapp akta sig för bilar och tokiga cyklister, att bänkar var lediga och att galleriorna var fria från kaotiska folkhav.

Nu är man här lagom till höstens inträde och jag börjar förstå att det lugna stadsklimatet på sommaren har sin förklaring i att norrlänningarna reser bort eller helt enkelt tar det lugnt på hemmaplan. Nu märker man, redan på flygplatsen, att det är mycket som händer häruppe.

Det är en knytpunkt för alla norrländska bygder och byar och det är en väldigt charmig sådan. Vackert beläget vid vattnet med en lagom stor stadsplan som med enkelhet kan utforskas på cykel. Exempelvis så består centrala ”Östermalm” i Luleå enbart av villor modell större, ett område som ligger ganska idylliskt bredvid järnvägen. Inga kilometerlånga lägenhetskvarter här inte.

Exempelpriser är för närvarande ca 3 miljoner kr för en central 150 kvm-villa och cirka 20 tkr/kvm för lägenheter i city.

Det ska bli kul att spendera några terminer i den här staden. Luleå har mycket att erbjuda, och universitetet, där jag får spendera mest tid, sticker ut med sin energifulla atmosfär.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like