Examen och färdig praktik

Ibland är slutet kort i relation till utmaningens längd. I maj slutfördes både en högskoleutbildning och tio veckors mäklarpraktik, här kommer ett par ord om det!

Färdigutbildad fastighetsmäklare

För nästan två år sedan anlände jag till norra Norrland och Luleå med en duffelväska i varje hand. Uppdraget var att genomföra fastighetsmäklarprogrammet på Luleå tekniska universitet, förväntningarna var försiktiga men planen var glasklar.

Så här i efterhand kan jag konstatera att utbildningen på det stora hela har varit till belåtenhet. Jag inbillade mig att mäklarutbildningen i Luleå var den kortaste i landet, men tydligen kunde man läsa två år av tre på andra högskolor och universitet i landet. Det var dock inte den enda anledningen till att jag ville läsa i Luleå, det har varit värdefullt att komma långt hemifrån och samtidigt upptäcka vår fina natur i norr.

Utbildningen har varierat över året, med ett kursupplägg som har varit mer generellt i början och mer specifikt mot slutet. Det har varit både roligt, tråkigt, enkelt och svårt – men framförallt lärorikt. Som en universitetsutbildning ska vara skulle jag tro.

Adam Smith - Fastighetsmäklare LTU

Min sista salstentamen någonsin skrevs 27 maj och lördagen därpå var det examensceremoni på universitetet med utdelning av nål och diplom. Helst ska det väl gå några dagar mellan dessa två tillfällen, så att man med säkerhet vet att provet faktiskt klarats av. Med facit i hand så var det dock ingen fara på taket. Så tack för mig LTU!

Adam Smith - Fastighetsmäklare

Därmed är 120 högskolepoäng ett faktum och ansökan om fullständig registrering har redan skickats till Fastighetsmäklarinspektionen för handläggning.

Adam Smith - Mäklarhuset Enskede

Praktiken avklarad

Detta betyder också att praktiken är klar, den tionde och sista veckan liknade tidigare praktikveckor men var samtidigt totalt annorlunda. En av höjdpunkterna under veckan var att assistera Tommy med en trevlig villa i Enskede gård. Jag var med vid fotografering och insisterade också på att erbjuda säljaren kvällsbilder till annonsen.

Adam Smith - Enskede gård

Jag är nöjd med resultatet och känner mig lite säkrare på konsten att fotografera privatfastigheter på kvällen. Det är en balansgång mellan det lagom mörka kvällsljuset och den tända interiören, det får inte bli för ljusintensivt.

Adam Smith - Enskede gård

Det roliga med att fota själv är att man kan vara oerhört flexibel, redan samma dag som uppdraget ingås kan man få ut bostaden på marknaden som kommande och samtidigt lämna ett unikt avtryck.

Adam Smith - Mäklarhuset Enskede

Praktiken har under utbildningens tid fungerat som en trofast kompass om vad mäkleriet faktiskt kommer innebära. Jag har trivts varenda sekund och kan lugnt säga att jag idag är lika säker på mitt val som för två år sedan.

Den 27 juni är jag på plats i Enskede på Mäklarhuset för att så smått rulla igång en efterlängtad karriär. Den här sommaren börjar en ny epok i livet och det är oerhört spännande att snart vara där!

♕♕♕

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like