Gamla Enskede Bryggeri – Traktens bryggare

Jag hälsar på Robin Johnander, Enskedes egen bryggare som framställt lättöl vid sin villa i Gamla Enskede sedan 2012. Det här är Gamla Enskede Bryggeri!

Gamla Enskede Bryggeri - Herr S

Gamla Enskede Bryggeri

Hallå där Robin! Så det är här Enskedes egen öl bryggs?
Jajamän, det är här det händer! Jag står faktiskt just nu med en testbryggning för att utveckla ett kommande öl.

Spännande! Nu är det lite över tre år sedan du startade bryggeriet, hur började allt?
Ja, saker och ting har skett med rask takt! Det är ett tag sedan Gatufesten 2012 då jag för första gången visade upp en bryggning. Ambitionen var faktiskt aldrig att starta ett bryggeri, utan det var något som växte fram ur intresset att göra saker från grunden.

Gamla Enskede Bryggeri - Herr S

Jag hade sedan innan ett stort intresse för ölbryggning som väcktes i och med ett besök till Nynäshamns Ångbryggeri. På vårkanten för tre år sedan så funderade jag över om det inte behövdes ett bryggeri vid sidan om Gamla Enskede Matbod och Gamla Enskede Bageri. Jag registrerade varumärket och testade sedan att göra någonting av det hela. En plan sattes i verket efter att jag ställde ut på Enskede Gatufest där jag lyckades sälja varenda flaska, Långbro Värdshus tog även kort därefter kontakt och ville köpa in min öl.

Gamla Enskede Bryggeri - Herr S

Lysande! Hur gick tankarna kring varumärket?
Ja, det skulle tveklöst knyta an till Gamla Enskede och själva namnet var ett naturligt val. Etiketterna pryds även av gavelfasadskissen på Enskedestugan vars första byggexemplar faktiskt står lite längre ner här vid Margaretavägen-Korta vägen. Tanken är att stugan ska hänga med på alla etiketter men att det blir varierande namn och färg, det gör bryggeriets öl lätt att känna igen.

Gamla Enskede Bryggeri - Herr S

Bra tänkt, är det även i det här huset allt började?
Ja, det har i princip börjat ännu tidigare eftersom jag är född i det här huset. Sedan 1952 har det varit i familjens ägo och jag tog över det av min mor för några år sedan. Så det har på alla sätt och vis börjat i det här huset!

Gamla Enskede Bryggeri - Herr S

En riktig släktklenod med andra ord! Å än så länge inryms bryggeriet?
Verkligen! Ja, iallafall ett tag till, det är en stor kostnad att flytta produktionen. Faktum är att det är rätt praktiskt eftersom bryggdagar börjar runt sextiden. Nu när jag har det i garaget så är det bara att stiga upp och påbörja bryggningen, sedan har man tid för frukost och att lämna på förskolan vilket underlättar mycket! Samtidigt kan det väl vara besvärligt att inte komma ifrån jobbet, man blir inte ledig på samma sätt och risken blir att man okynnesjobbar en del.

Gamla Enskede Bryggeri - Herr S

Har du alltid bryggt i garaget?
Nej, jag bryggde i den här 30-literskastrullen allra först och det skedde i köket. Jag bryggde i den och en liten kastrull till, under en tid fanns det en överhängande risk för en arbetsplatsolycka. Efter att ha kokat vört i köket skulle allt bäras ner till tvättstugan för kylning. Det är först efteråt man reflekterar över att det inte var någon bra idé att kånka på tiotals liter kokhet vört nerför en ranglig källartrappa. Väl nere i källaren gällde det också att inte snubbla på någon av de jäshinkar som stod på golvet.

Gamla Enskede Bryggeri - Herr S

Haha, det låter lite vågat! Men man kan väl iallafall säga att villaägandet underlättat starten av bryggeriet?
Det har det definitivt gjort! Jag trodde knappt att det fanns möjlighet för ett bryggeri hemma, men alla certifieringar har gått igenom galant. När man har en verksamhet hemma måste man vara väldigt kreativ och försöka optimera alla arbetsmoment.

Gamla Enskede Bryggeri - Herr SEn jästank.

Det finns olika sätt att starta ett bryggeri, antingen kan man ta ett banklån och köpa all utrustning eller försöka göra det från grunden. Med gamla mjölktankar och ett stycke finurlighet kom jag på smålösningar för varje bryggprocess. En utmaning har varit att lyckas koka 600 liter vört med vanlig hushållsel, men det går med lite planering och mixtrande med timers.

Gamla Enskede Bryggeri - Herr SMalt hälls ner i mäskkärlet.

Sedan är det så att med ett hantverksbryggeri tillåts ölen smaka efter bryggeriets förutsättningar, det blir också en mer genuin smak när den mänskliga faktorn är med i varje moment!

Har lokalanknytningen spelat en stor roll för bryggeriets utveckling?
Som bara den, bryggeriet är kommet av Gamla Enskede! Anledningen till att jag ville brygga lättöl är mycket tack vare den närmare kontakten man får med lokalmarknaden. Det är roligt med de få lokala verksamheter som lyckas hålla stadsdelen levande, Matboden vid Stockholmsvägen är ett roligt exempel som finns kvar utan att vara en pizzeria. Själva området har även förr i tiden haft affärer längs med Stockholmsvägen och Handelsvägen, så det känns bra att knyta an till det arvet. En grundläggande förutsättning för att lokala företag ska kunna finnas till är förstås att människor väljer att handla av oss, personligen har jag känt en bra uppbackning från Enskede.

Gamla Enskede Bryggeri - Herr S

Jag har i samråd med hembygdsföreningen försökt hitta information om något gammalt bryggeri som eventuellt legat här, det vore roligt att köra med etiketter från exempelvis Vattenfabriken Sefyr som låg i Kärringstan. Men det research-arbetet får jag ta itu med när det finns tid!

Gamla Enskede Bryggeri - Herr S

Fyndigt! Hur ser dagens öl-lineup ut?
Jag har två öl som säljs året runt vilket är premiärölen Enskede Pale Ale och Fågelkärrs EKO! Innan råvarucertifieringen hette den sistnämnda ölen Fågelkärrs Bitter. Till hösten så kommer Stora Gungans Porter tillbaka efter ett sommaruppehåll. Jag blev väldigt glad då Krogen Stora Gungan på Skansen köpte in den ölen, det kändes som ett måste med tanke på namnet och krogbyggnadens Enskede-historia. Från mitten av november kan man även handla bryggeriets julöl.

Förra årets gatufest hade jag en specialare, men jag kan avslöja att det i år blir Fågelkärrs EKO på kran.

Säsongsdrivet utbud känns genomtänkt! Var kan man köpa din öl?
Ja, ölkonsumtionen är säsongsdriven! Man köper enklast bryggeriets öl i utvalda livsmedelsbutiker, t.ex. ICA Kvantum BEA, Kvantum i Liljeholmen och Farsta samt lite överallt i Storstockholm. Ölen levereras även till en livsmedelsbutik i Åkersberga och två stycken i Göteborg. Självklart kan bryggeriets utbud avnjutas hos utvalda restauranger. Där har vi bland annat Långbro Värdshus, Mathias Dahlgrens matbar på Grand Hôtel, Magnus Nilssons Fäviken i Åre, Rosendahls Trädgård samt Nynäs Rökeri som sålt massor i sommar.

Gamla Enskede Bryggeri - Herr SÖltappning pågår…

Med tanke på hur ölen bryggs så är det väl tur att den inte säljs överallt, annars hade jag aldrig fått en lugn stund trots att det nu är min heltidssyssla. Men det leder också till att den blir lite mer exklusiv vilket är meningen.

Går det fortfarande att handla direkt från dig?
Man kan handla hos mig om det gäller större beställningar. I början sa jag att det var okej att knacka på och köpa öl, men vissa kom på kvällarna ibland vilket inte var optimalt. Det finns numera sällan färdig öl i bryggeriet utan det står på ett externt lager.

Gamla Enskede Bryggeri - Herr STrotjänande kapsyleringsmaskin.

Namnen på öltyperna är förstås inspirerade av gatunamn i Gamla Enskede, men har de någon speciell innebörd för dig?
Jag tror att de har en betydelse för alla som känner till Gamla Enskede. Tidigare sålde jag ölet Kvitter vars namn har en koppling till en av de flertalet små gröna gränder som finns i området, i det fallet Kvitterkroken som tillsammans med bl.a. Solkroken, Mellankrokarna och Tistelkroken bildar små passager genom bebyggelsen.

Gamla Enskede - Adam Smith

De är en viktig del av områdets gröna karaktär och det är självklart för mig att göra bryggeriets varumärken så lokala som möjligt med kännetecknande Enskededetaljer. Jag har även låtit Fågelkärrsberget göra ett intryck på mina flaskor genom Fågelkärrs EKO.

Gamla Enskede Bryggeri - Herr SMätning av sockerhalten för att fastställa alkoholhalten.

Vad är roligast med att vara en lokal bryggare?
Det är grymt roligt att promenera förbi uteserveringar och se att människor väljer att dricka bryggeriets öl! Det här är en estetisk verksamhet och ölen blir ett resultat av hur jag väljer att göra saker, det värmer därför oerhört mycket när folk uppskattar mitt jobb. En rolig anekdot från denna sommar är från när jag stod i en ölkö på Mosebacke torg inne på Söder. En man gick fram till baransvarige och frågade om de bara sålde svensk öl. De svarade att de har lite amerikanska märken som kanske skulle passa. Då utbrister han: ”Såvida du inte har något från Enskede, det är den enda som håller”. Då stod jag anonymt bredvid och kände mig riktigt stolt!

Gamla Enskede Bryggeri - Herr SKylningsanordning med filter.

Vad kul att höra! Vad händer hos bryggeriet framöver?
Ja, snart är det dags att börja förbereda leveranserna för julölen. Man måste nämligen börja jobba tidigare än man kan tro för att lyckas få ut julölen till butikerna i tid. Jag närvarar också av gammal tradition på gatufesten här i Gamla Enskede, som jag nämnde tidigare blir det nog Fågelkärrs EKO på kran. Sedan håller jag väl lite koll på vad som händer i Slakthusområdet, vore trevligt att kunna ha en större bryggerianläggning där eftersom det fortfarande är i trakten. Men samtidigt finns det både för- och nackdelar med expansion.

Gamla Enskede Bryggeri - Herr S

Vad tänker du på specifikt?
Ett litet bryggeri har fördelen att kunna leverera hantverksöl som ger en genuin ölupplevelse med vissa naturliga smakskillnader. Öl påverkas av hur bryggeriet är konstruerat och det är lite häftigt att ölen fortsätter leva i flaskan, med bottensediment som ger en unik arom. Större bryggerier smaksätter ölen när det tappas upp på flaska och där filtreras även karaktäristiska smakegenskaper bort.

Sedan har jag märkt att vissa tror att mitt bryggeri är större än vad det är, det tyder väl på en proffsig produkt tänker jag och gläder mig åt att kunna leverera bra öl trots storleken på verksamheten.

Gamla Enskede Bryggeri - Herr S

Du är väldigt mån om kvaliteten märker jag!
Ja, och det måste man vara. Om man ska kunna leverera en sammanhängande smakupplevelse så kräver det att man vågar hälla ut 500 liter öl för att det helt enkelt inte smakar som exempelvis en EKO ska smaka. En del av utmaningarna som ett litet bryggeri har är just att hålla en jämn kvalitet. Branschen fungerar även som så att man sällan får mer än en chans att göra ett gott intryck på en kund. Man provar en gång och köper gärna igen om det föll i smaken!

Gamla Enskede Bryggeri - Herr S

Det låter riktigt bra Robin! Jag önskar dig all lycka i framtiden och tackar för att jag fick komma och hälsa på!
Tack själv och varmt välkommen åter!

*Snor med mig några kvalitetsflaskor*

3 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like