Tack för allt Norrlands Bil

Mina år i Luleå hade aldrig varit lika roliga och minnesvärda om det inte vore för det ärofyllda jobbet som bloggare på Norrlands Bil — tidigare Müllers Bil. Här kommer höjdpunkterna och berättelsen om Sveriges första bilåterförsäljarblogg!

Adam Smith - Norrlands Bil

Sveriges första bilåterförsäljarblogg

Då universitetslivet många gånger är väldigt fritt så gör man sitt bästa för att hålla sig sysselsatt och underhållen. Ett par månader efter att jag rullat igång min egen blogg, med ett par sporadiskt publicerade inlägg om bl.a. mäklarutbildningen, så ville jag testa något nytt en dag.

Idén var en provkörning och tillhörande recension av en populär tjänstebil. Jag vände mig av någon anledning till Müllers Bil, kanske för att de hade en trevlig närvaro på sociala medier jämfört med andra handlare i Luleå.

Sagt och gjort så blev det en tur med en Volkswagen Golf Sportscombi, solen sken och jag sökte mig till Gammelstads kyrkby för att knäppa ett par bilder. När jag väl fick blogginlägget publicerat så delade jag det med dåvarande VW-säljaren Annika som hade hjälpt mig med provkörningen. Jag fick jättebra respons och hon tillade att dåvarande VD:n Stefan Bergdahl också var imponerad av resultatet.

Vintern gick och efter att ha kikat runt på jobbannonser för att dryga ut studentkassan så kom jag äntligen till insikt att pröva på något jag faktiskt tyckte om att göra. Jag bestämde mig för att bortse från det okonventionella i att söka ett jobb som inte återfanns i bilbranschen någonstans i landet. Jag satsade på att tänka nytt och övertyga.

Adam Smith - Norrlands Bil

Jag gjorde en presentation och skissade på en egen blogg till det anrika familjeföretaget, en WordPress-blogg med namnet Müllers Värld, som jag sedan visade för Stefan. Han tyckte att idén lät spännande och vi kom överens om att prova på konceptet.

Sveriges första bilåterförsäljarblogg var därmed ett faktum.

Adam Smith - Norrlands Bil

Höjdpunkter och minnesvärda stunder

Jag har under min tid i Norrland fått äran att se mer av den grandiosa naturen än vad jag kunnat drömma om. Naturen och klimatet var nämligen en starkt bidragande faktor till att jag valde att lägga min studietid i Luleå. Inget hade varit möjligt utan denna norrländska bilhandlare som vågade satsa på outforskad mark.

Adam Smith - Norrlands Bil

I början av 2015 startade bloggverksamheten på riktigt. Här har vi en bild från den första plåtningen som fick fungera som en slags referens inför en presentation av bloggen för de anställda. Vid det här laget hade jag ännu inte hunnit investera i varken systemkamera eller stativ. Så vid plåtningen av denna Audi A6 Allroad fick jag låna ett par bilder från de två medföljande kurskollegorna Joakim och Pontus.

Adam Smith - Norrlands Bil

Det jag minns från denna tripp är att det var fantastiskt roligt att utforska den äkta norrländska vintern i en modern och kompetent fyrhjulsdriven bil. Euforin var närvarande redan vid dag ett och skulle bli allt bättre med tiden.

Adam Smith - Norrlands Bil

Försäljningen av Volkswagen-gruppens märken innefattar Volkswagen, Audi, Skoda och SEAT med en mångfald av modeller för olika plånböcker. Här har vi en bild från februari 2015 med Skoda Fabia framför Clarion Hotel Sense i Luleå. Fotat med min trogna Samsung NX300 som har hängt med sedan dess.

Adam Smith - Mats Müller

Att blogga för en stor bilhandlare är inte bara att göra roliga utflykter med bilar. Här har vi ett foto på servicemarknadschefen Mats Müller från den första av flertalet intervjuer med företagets anställda.

Adam Smith - Norrlands Bil

Genom tiden har jag intervjuat allt från nyanställda till servicetekniker och verkställande direktörer, men även kunder som denne hurtige Audi-ägare på bild.

Adam Smith - Norrlands Bil

Från en vintertur med Volkswagen Passat Sportscombi, den dagen blev det fotografering både i Luleå och Boden. Sakta men säkert började jag utforska Norrbotten, i Norrland ska man allt ha bil.

Adam Smith - Andreas Weise

Jag har också hunnit skildra ett par nyinvigningar av bilhallar, här har vi Andreas Weise som uppträdde vid invigningen av den nya Volkswagen-hallen i Piteå.

Adam Smith - Norrlands Bil

Jag har drivit runt bland bygdens vrår när mörkret infallit. Här har vi en bild från Norrbottens järnvägsmuseum som fick avsluta en uppvisning av SEAT Leon X-Perience.

Adam Smith - Norrlands Bil

Från en trevlig tur i Luleå med en riktigt fint utrustad Volkswagen Passat GTS.

Adam Smith - Norrlands Bil

En ljuvlig utflykt till Gammelstads kyrkby med en rivig Audi TT. Det blev aldrig något blogginlägg av dessa bilder, vissa användes dock till Facebook och jag hann också öva mig på lite filmteknik inför kommande kortfilmer.

Adam Smith - Norrlands Bil

Till sommaren var det dags för den första längre turen, jag lånade den pigga Cupra-versionen av SEAT Leon över en helg och styrde kosan mot Älvsbyn och Storforsen.

Adam Smith - Norrlands Bil

Midnattsljus och tomma samt till synes oändliga landsvägar intill vacker natur var verkligen en upplevelse för sig.

Adam Smith - Norrlands Bil

Som en annan värld för en äventyrslysten stockholmare. Jag hör fortfarande Storforsens dånande brus när jag ser denna bild.

Adam Smith - Norrlands Bil

Dessa höjder utanför Älvsbyn skulle stå sig slätt mot kommande utflykter.

Adam Smith - Norrlands Bil

För den resan som gjort störst intryck på mig var premiärutflykten till Stora Sjöfallets nationalpark. Jag fick längs med Vägen Västerut se en makalöst storslagen natur som jag knappt trodde fanns i Sverige.

Adam Smith - Norrlands Bil

Det här satte ett sådant avtryck på mig att jag återvände två gånger till. Om någon frågar vad jag har för planer till framtida semestrar så är svaret enkelt, road trips till fjällvärlden ligger högt upp på listan.

Adam Smith - Norrlands Bil

Vackert så det förslår. Längs vägen ljöd bl.a. utvalda mästerverk från Sagan om Ringen i de sofistikerade högtalarna, som om det inte vore episkt och vilt nog.

Adam Smith - Norrlands Bil

Resekompanjonen under sommarens långresor var min äldsta bror, vi satt inte i sjön direkt. Audi Q7 är ingen bil, det är en fullfjädrad äventyrarmaskin tillika rymdskepp med superb komfort.

Adam Smith - Norrlands Bil

Jag stannade vid varje parkeringsficka jag kunde hitta och bara gapade av förtjusning.

Adam Smith - Norrlands Bil

Jag glömmer det aldrig. Läs gärna inlägget i sin helhet här!

Adam Smith - Norrlands Bil

Sista utflykten den sommaren var oerhört regnig, men likväl min första tur med en elhybrid! Här intill Bodens vattenkraftverk med Volkswagen Golf GTE.

Adam Smith - Norrlands Bil

Vid sensommaren skildrade jag Audi Sport Tour med ett gäng glada kunder som fick köra uppskrämda Audi-modeller på ett uppbokat flygfält.

Adam Smith - Norrlands Bil

Faktum är att jag vid sidan om foto och film också hann gasa lite grann. Full gas på flygbanan med en Audi RS6 för att sedan köra igenom en konbana och stanna, jag blev ärligt talat lite skraj där strax innan det var dags att stå på bromsen.

Adam Smith - Norrlands Bil

Under hösten blev det en längre expedition till Sorsele med övernattning, alla tidigare utflykter hade nämligen varit ambitiösa dagsutflykter. Resesällskap var Joakim och Pontus från mäklarklassen.

Adam Smith - Norrlands Bil

Höstfärger som man aldrig sett dem förut, fotot är taget på lågfjället Nalovardo. Bilen för denna resa var en rekorderlig Skoda Octavia Scout.

Adam Smith - Norrlands Bil

Den obligatoriska spanarbilden, cirka 700 meter över havet. Jag kan inte nog beskriva hur häftigt det var att köra på dessa vilsna vägar. Bland de karga landskapen blir man verkligen ett med bilen, kanske för att man är så beroende av den.

Adam Smith - Norrlands Bil

Bilderna från denna resa återpublicerades på Skodas officiella Facebook-sida och har fått internationell uppmärksamhet på sociala medier. Rätt som det är kan en enstaka upplevelse delas med så många fler.

Adam Smith - Norrlands Bil

Kokkaffe, kåsor och fiske mitt ute i ingenstans. Det är väl ganska bra norrländskt skådespeleri av några sörlänningar så säg? Visst kan jag hålla med om att kannan dock är lite för blank.

Adam Smith - Norrlands Bil

Fikapaus bland höstfärgerna och det knäpptysta lugnet!

Adam Smith - Norrlands Bil

Spännande premiärer av nya bilmodeller var det gott om under tiden på Norrlands Bil, här var det Passat Alltrack som stod i fokus.

Adam Smith - Norrlands Bil

Här har vi något så ovanligt som fullt sprakande norrsken synligt bland stadens ljus! Bilderna från denna tur med Skoda Superb delades också på Skodas officiella Facebook-sida med liknande spridning.

Adam Smith - Norrlands Bil

Att illustrera sensorstyrd öppning av en elektrisk baklucka är inte det enklaste, men det går till ungefär så här.

Adam Smith - Norrlands Bil

Vintern kom och jag fick erfara hur den såg ut i Norrbottens inland, destinationen denna gång var Arvidsjaur med tokiga Golf R. Hunden tillhörde en främling från Jokkmokk som hade vägarna förbi och som på eget bevåg ville låna ut sin fyrbenta vän som rekvisita.

Adam Smith - Norrlands Bil

Julkänslorna var på topp där någonstans i ingenstans.

Adam Smith - Norrlands Bil

Det bjöds på många trevliga fotomiljöer under denna vinterresa, man sökte sig gärna till ljuset då allt annat var totalt beckmörkt.

Adam Smith - Norrlands Bil

Arvidsjaur bjöd på den fullkomliga vinteridyllen med snötyngda träd och en charmig by-känsla. Som taget ur en sagoberättelse.

Adam Smith - Norrlands Bil

I november upptäckte jag Gällivare och fick ännu en gång se hur riktig vinter ska se ut, bilen den här gången var den eleganta laddhybriden Passat GTE.

Adam Smith - Norrlands Bil

Den vackraste och kallaste solnedgång jag någonsin fått äran att betrakta, någonstans vid utkanten av Muddus nationalpark.

Adam Smith - Norrlands Bil

Självklart kunde man inte motstå att se hur Stora Sjöfallet såg ut vid den här tiden på året. Jag och den trogne följeslagaren Joakim Nilsson blev inte besvikna. Stjärnhimlen var perfekt och fjällen syntes så fint på långexponeringarna.

Adam Smith - Norrlands Bil

Känner ni igen er från sommarbilden? Det mest slående med att besöka Stora Sjöfallet under vintern var den fullkomligt ostörda tystnaden. Det var nästan högljutt att tänka, så tyst var det.

Adam Smith - Norrlands Bil

Utflykter – inom Sveriges gränser – som inspirerar och berör.

Adam Smith - Norrlands Bil

Du sköna fjällhöga nord.

Adam Smith - Norrlands Bil

Den sista stora expeditionen med hela två övernattningar genomfördes sent i januari detta år. Givetvis var destinationen det lättåtkomliga och makalöst fagra Stora Sjöfallet. Hela resan finns skildrad här!

Adam Smith - Norrlands Bil

Jag är oerhört stolt över produktionen för denna resa. Detta blev det största bloggreportaget med två tillhörande filmklipp till Norrlands Bils Facebook-sida.

Adam Smith - Norrlands Bil

Denna sista tripp till vår vackra fjällvärld var både vacker och respektingivande. Det är inte klokt vilka syner man haft på hornhinnan, både galna renar och mäktiga landskap.

Adam Smith - Norrlands Bil

Alltid kul på jobbet! Norrland har fått en speciell plats i mitt hjärta, mycket tack vare de grandiosa vyerna i inlandet. Den platta kusten är jag alltför bekant med sedan innan.

Adam Smith - Norrlands Bil

En Audi-konvoj till Kåbdalis har jag också hunnit med!

Adam Smith - Norrlands Bil

Samma platser i olika årstidsskepnader. Här har vi toppmoderna Audi A4 Avant i Gammelstads kyrkby från tidigare i år.

Adam Smith - Norrlands Bil

Den näst sista bilutflykten styrdes mot Piteå för första gången, fotoobjektet var en tuff Golf Alltrack!

Adam Smith - Norrlands Bil

Den sista biluppvisningen utspelade sig i Skellefteå med Skoda Octavia RS i en trendig kulör.

Adam Smith - Norrlands Bil

Bil- och friskluftsentusiaster. Joakim Nilsson från mäklarklassen var med vid de flesta längre turer och har varit ett roligt sällskap till både nya orter och de ensammaste av platser.

Tack för allt Norrlands Bil!

Jag kan lugnt konstatera att jag har haft det roligaste extrajobbet en bilintresserad ung man någonsin skulle kunna ha. Men det har långtifrån bara handlat om bilar, det har till lika stor del handlat om de härliga människor som har varit och är kopplade till denna bilverksamhet i norr.

Med en stor portion humor, passion, vishet och glädje har personalen på Norrlands Bil förgyllt livet i Luleå på flera olika sätt. Jag kan bara hoppas att det finns någon som kan tänkas ta över stafettpinnen och hålla bloggen vid liv, det förtjänar den!

Hör av dig till mig eller nuvarande VD Christopher Lundström för vidare kontakt.

Volkswagen Scirocco R - Herr S

Från anställd till kund

Min resa vid sidan om Norrlands Bil tog slut i maj, men företaget fortsätter att spela en viktig roll i mitt liv. I samband med flytten söderut och en stundande mäklarkarriär var det absolut nödvändigt att införskaffa ett transportmedel.

Volkswagen Scirocco R - Herr S

Nu representerar jag därför Norrlands Bil i huvudstaden med en helgrym Scirocco R som levererades av säljare Johannes Lundberg! Jag ser fram emot att återvända till Luleå vid slutet av leasingperioden för att fortsättningsvis stilla mitt transportbehov och framförallt min bilentusiasm. Å förstås boka in en fjällresa i samma veva!

Volkswagen Scirocco R - Herr S

Tack för allt Norrlands Bil – vi syns igen!

♡♡♡

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like