Mäklarbyrån Historiska Hem

Med vårens inspirerande ljus slås jag av en känsla av beslutsamhet och förändring till något som känns väldigt rätt. Från och med den 24 april är jag fastighetsmäklare på Historiska Hem, en byrå som i huvudstaden är ensam i sitt slag.

Historiska Hem - Adam Smith

Historiska Hem

Det var egentligen inte tänkt att föregående inlägg på bloggen skulle bli det sista att handla om tiden på Mäklarhuset. Men ibland tar livet vändningar som kanske rentutav är nödvändiga. Anledningarna är flera till att jag nu söker mig från en nationell mäklarkedja till en nischad byrå i Stockholm. Historiska Hem har funnits sedan 2015 och är en verksamhet som består av fastighetsmäkleri, byggnadsvård och interiör. Byrån har nämligen en inredningsbutik på Södermalm med trevliga interiörartiklar, den ligger precis i närheten av kontoret som är beläget på Katarina Bangata 48.

Gamla Enskede - Adam Smith

Som namnet antyder består fastighetsmäklarverksamheten av att förmedla bostäder i äldre fastigheter, uppförda innan miljonprogrammets fokus på kvantitet. Historiska Hem förmedlar därmed bostadsrätter i fastigheter uppförda innan 1965 och villafastigheter uppförda innan 1970. Idén är att förmedla genuina hem med själ och känsla, belägna i fastigheter med arkitektur som man behärskar.

Det finns marknadsvärde och så finns det kulturhistoriskt värde, Historiska Hem visar vinningen i att kombinera dessa två och för mig kunde matematiken inte bli mer självklar.

Historiska Hem - Adam Smith

En mäklarbyrå precis i min smak

Om jag stannar upp och reflekterar ett ögonblick över vad det var som gjorde att jag sökte mig till fastighetsmäklaryrket så klarnar till sist det moln som funnits i mitt sinne den senaste tiden. Egentligen är det väldigt enkelt, jag trivs mycket bra med mäkleriet och dess hantverk och jag inspireras av de människor som jag får äran att hjälpa. Men min passion och ursprungliga drivkraft till att välja detta yrke handlar mer om fastigheterna vi bor och lever i. Detta varierade smörgåsbord av arkitektur, historia och byggnadsteknik är en fröjd att frossa i.

Stockholm - Adam Smith

Den som följer mig på exempelvis Instagram får nästan dagligen ett smakprov på vad min blick fångar till vardags. Jag fotograferar ofta villor i huvudstadens gamla trädgårdsstäder och även flerbostadsfastigheter i innerstan som är lika gamla som vackra. Även om jag inte tar fram kameran alla gånger så kan jag stå och betrakta äldre bebyggelse med ett välbehag över åsynen. Det känns spännande, tidlöst och nästintill odödligt att få ta in och vistas i precis samma miljö som betydligt äldre generationer har gjort. Det är en känsla som får mig att lysa upp, det är nog det som kallas passion.

Enskedefältet - Adam Smith

Om det är något jag inte kan vara utan både som människa och mäklare så är det just passion, därför är jag väldigt lättad över att vara på en byrå där jag kan inspireras dagligen. Samtidigt känns det också väldigt rätt att få fantastiska resurser till att trappa upp kvaliteten på den mäklartjänst som jag tycker är värd att erbjuda.

Historiska Hem - Adam Smith

Historien om Historiska Hem

Mannen bakom Historiska Hem heter Mattias Lantto. Det är intressant att höra om hur Mattias fått idén till företaget. Likt mig har han vuxit upp i ett miljonprogramsområde, men det var först vid studier i Stockholm år 1999 som hans passion för äldre bebyggelse föddes. Han bodde nämligen i en lägenhet från 1930-talet och spenderade tid till att studera arkitekturhistoria och fastigheter från olika epoker.

Historiska Hem - Adam Smith

År 2006 startade han Stadshem i Göteborg som kom till att bli ett framgångsrikt kvalitetsmäkleri. Passionen och kunnandet inom arkitektur, marknadsföring och inredning innebar tidigt att kunder som sökte hög kvalitet fick ett givet val. Sedan dess har liknande firmor dykt upp på sina ställen i landet.

Historiska Hem - Adam Smith

Mattias fick flera gånger förfrågningar av kunder som lämnat Göteborg för Stockholm om en mäklarbyrå som jobbade likt Stadshem. Han bestämde sig för att ta med konceptet till huvudstaden och resultatet blev Historiska Hem. Idag driver han det tillsammans med VD och fastighetsmäklare Katarina Ljung.

Historiska Hem

Ett sant kvalitetsmäkleri

Förutom den nisch som Historiska Hem har så finns det en avgörande skillnad gentemot traditionella mäklarfirmor. Det gäller främst hur resurserna prioriteras. Det arvode som kunderna betalar går nämligen till att skapa en så bra bostadspresentation som bara möjligt.

Historiska Hem

Detta innefattar fotografer i toppklass som får gott om tid att fånga bostadens känsla. Detta sker i samverkan med de främsta av inredningsstylister som på bästa sätt lyfter fram varje rum. I tillägg till detta berikas prospekten med historisk och arkitektonisk information signerat en engagerad bebyggelseantikvarie. Historiska Hem samarbetar med Gustav Bergström som förövrigt bloggar framgångsrikt om arkitektur i huvudstaden. Texterna om bostäderna blir utförliga och mycket kvalitativa tack vare att byrån har en egen art director och copywriter vid namn Anna-Karin Murén.

Historiska Hem

Kort sagt läggs pengarna på att marknadsföra säljarens bostad. Genom att fokusera på att göra ett så bra jobb som möjligt ökar sannolikheten att fler vill använda sig av tjänsten genom rekommendationer. På så vis behöver inte själva byrån marknadsföras primärt, även om det förstås också sker på olika vis.

Stockholm - Adam Smith

Nu vidgas mina vyer

Min karriär må ha börjat i Enskede, å jag kommer fortsättningsvis jobba i Söderidyllen, men det känns oerhört roligt att nu få möjligheten att ta mig an uppdrag på andra håll i Stockholm. Innerstadens spännande och tidlösa områden jobbar jag hemskt gärna i och likaså flertalet av de stadsdelar som finns strax utanför tullarna.

Adam Smith - Historiska Hem

Resan börjar här och nu

Den här veckan blir det både mjukstart och rivstart på samma gång. Vissa saker tar sin lilla stund att få på plats, som att lära sig system och rutiner, men på mäklarfronten börjar det redan bokas upp friskt!

Historiska Hem - Herr S

Om du kommer förbi vårt kontor på Katarina Bangata 48 på Södermalm så ska jag se till att kaffet står redo, om du ger en förvarning förstås. Vill du höra vad Historiska Hem har att erbjuda så är du mer än välkommen att kontakta oss för ett kostnadsfritt men givande möte!

Kontaktuppgifter:

E-post: adam@historiskahem.se
Mobil: 076 889 98 76

♫♫♫♫♫

Kvalitet är ingen handling, det är en vana.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like