10 viktiga mäklarkvalitéer

En bra fastighetsmäklare är som en konduktör som kvalitetssäkrar varje ton och leder parterna igenom varje del av försäljningen. Målet är publikens applåder, köpare och säljares glada miner när affären gått i lås.

Här har du tio mäklaregenskaper som bäddar för det perfekta ouvertyrframträdandet.

1. Lokalkännedom

Mäklaren som känner till försäljningsuppdragets område, dess för- och nackdelar, smultronställen och unika kvaliteter har en mycket god förutsättning att marknadsföra objektet så effektivt som möjligt. En mäklare är allra bäst i sin hemstad. Förmedling någon annanstans gör den lokala försäljningserfarenheten extra viktig.

2. Organiserad och noggrann

En mäklare som arbetar organiserat och samtidigt har ett öga för detaljer gör försäljningen effektiv. Speciellt på en svårsåld marknad där det läggs tyngd på kreativa egenskaper att se de nätta och små sakerna som kan strömlinjeforma hela affären. Det kan t.ex. handla om vackra och genomtänkta bilder i annonseringen och en inspirerande presentation av bostaden. En organiserad mäklare är tillgänglig och punktlig.

3. Kontakter och representation

Mäklaren med kontakter jobbar på en välkänd byrå och har redan en lista på tänkbara köpare till nya förmedlingsuppdrag. Mäklaren känner andra verksamma mäklare i området och är villig att samarbeta om det innebär att bostaden säljs smidigare.

4. Ihärdighet

Säljaren behöver en ihärdig mäklare som alltid gör sitt bästa efter varje visning för att hitta den potentielle köparen. En som jobbar hårt och mycket sällan ger upp, driven och motiverad.

5. Offensiv men ändå hövlig

Den bästa mäklaren räds inte att ta plats. Han eller hon marknadsför och talar om säljarens hem som om det vore sitt eget. Den offensiva egenskapen handlar om att mäklaren ska jobba hårt för att sätta bostaden i framkant på den lokala marknaden, på ett aktningsfullt manér.

6. Stil och finess

Säljare vill ha en mäklare som visar sin bästa sida. En som är representativ, välklädd, utstrålar självförtroende och har en hög nivå av finess i sitt agerande. Potentiella köpare ska kunna känna och få intrycket av att mäklaren inte skulle åtaga sig att förmedla en bostad om det inte vore ett utmärkt köp.

7. Tekniskt kunnande

Mäklaren som hänger med i tekniken kan göra många försäljningar enklare och hålla sig bra uppdaterad om läget på den aktuella marknaden. Denna egenskap hänger även ihop med att i övrigt vara organiserad som person. Dessa attribut söker säljare av den fastighetsmäklare som får förtroendet att förmedla deras hem.

8. Ärlighet

Faktamässig korrekthet är A och O, i säljarens och köparens bästa intressen. En ärlig mäklare säger även som det är till säljaren, även om det handlar om tuffa sanningar. Kanske finns det en inredningsdetalj som drar ner priset på bostaden och försvårar en försäljning. Då bör mäklaren informera om läget och argumentera för sin ståndpunkt. En ärlig mäklare berättar vad säljaren kan förvänta sig i termer av försäljningspris och tidsplan samt agera därefter i sin kontakt med potentiella köpare.

9. Hängivenhet

En bra mäklare arbetar med varje förmedling som om det vore den viktigaste saken i deras liv. Ofta handlar det om just den viktigaste affären i livet för både säljare och köpare.

10. Tillgänglighet

En mäklare ska vara tillgänglig i hög grad. Alltid alert på telefonen och mejlen, nästan oavsett tid på dygnet. Kontorstid är inget centralt begrepp i mäklarens kontakt med säljaren och potentiella köpare. Visserligen är det omöjligt att vara tillgänglig precis hela tiden, men en bra mäklare avsätter i varje fall alltid tid till sitt uppdrag så fort det är möjligt.


Anlitar du en mäklare med dessa kvalitéer blir din försäljning en lätt historia. Som mäklare har du med dessa egenskaper stor chans att bli framgångsrik i yrket, oavsett hur läget på marknaden ser ut för stunden.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like