Trädgårdstips med Francos Corner

Följ med mig till Gamla Enskede på en rundtur i Johanna Franco Cerecedas trädgård. Hon driver nämligen inredningsföretaget Francos Corner och visar hur hon har inrett husets gröna rum!

Francos Corner - Herr S

Kort om Johanna

Ålder: 43 år
Bor: Gamla Enskede
Från: Stocksund
Yrke: Inredare/Stylist
Familj: Mannen Johan och barnen Henry 14 år, Alice 11 år och Alma 7 år samt katten Selma.
Fritidsintressen: Heminredning, resor med familjen till skärgården och Spanien. Även ofrivilligt intresserad av spansk fotboll.

Intervju

Hej Johanna! Vad roligt att jag får titta in hos dig denna soliga dag!
Hej Adam! Känn dig välkommen, så här bor jag!

Francos Corner - Herr S

Inledningsvis tänkte jag höra om historien bakom ditt inredningsföretag!
Jag har alltid haft en tanke om att starta inredningsbutik och älskat att bygga miljöer. Efter mitt senaste besök på FORMEX-mässan i höstas kände jag att nu vill jag satsa och försöka skapa något eget av det jag verkligen brinner för.

Francos Corner - Herr S

Så jag smög igång mitt företag med att bygga hemsida, hitta en metod och affärsplan för hur jag skulle gå tillväga samtidigt som jag hade min fasta anställning på ett medieföretag. Jag sade upp mig innan jul och satte sedan igång i april i år. Jag är mycket tacksam över att det flyter på så pass bra, jag har gjort min passion till mitt jobb och tycker det är så roligt.

Francos Corner - Herr S

Beundransvärt att våga ta det steget! Vilka tjänster erbjuder du idag?
Jag hjälper privatpersoner med uppdrag i sina hem, det kan vara hela inredningsuppdrag med möbelplanering, skisser och inköp eller hjälp att utifrån det de har hitta den röda tråden.

Francos Corner - Herr S

Men min stora kundgrupp är via mäklare som har kunder som vill göra i ordning sina hem inför en försäljning. Med hjälp av styling ser jag där till att bostaden visas upp från sin bästa sida efter givna förutsättningar.

Francos Corner - Herr S

Att vistas i din fina trädgård är som att hoppa in i en inredningstidning! Har du några tips kring inredningen av husets gröna rum?
Tack så mycket, kul att du tycker det! Det är naturligtvis främst de som bor i huset som vet vad de vill göra i sin trädgård och det är det som styr. Men generellt kan väl sägas att en matplats mår bra av att placeras där det finns möjlighet till skugga.

Francos Corner - Herr S

Att möblera upp med flera små fasta sittplatser är trevligt, då blir det enklare att bara slå sig ner när andan faller på och man utnyttjar sin tomt på ett mångsidigt sätt och kan nyttja tomten under olika tider på dagen.

Francos Corner - Herr S

Ett exempel är den lilla fikagruppen som vi har på framsidan. Där har vi sol på morgonen och det är vanligt att vi går ut med en morgonmacka, kaffe och tidning för att njuta av lugnet.

Francos Corner - Herr S

Låter inte alls fel! Vad har din trädgård för egenskaper?
Vi har en gammal uppvuxen trädgård som anlades samtidigt som huset som är från 1909. Det finns mycket träd och buskar men vi har inte planterat mycket själva eftersom vi är borta större delen av sommaren och inte kan ta hand om det. Vill vi ha blomsterprakt så köper vi blommande växter och placerar i stora krukor som man sedan kan ställa inomhus när det blir höst.

Francos Corner - Herr S

Men vi har syrener, gullregn och körsbärsträd som ger tomten en varierad karaktär med blandad skugga. Det finns något som blommar nästan hela våren och försommaren.

Francos Corner - Herr S

Hur har du tänkt kring inredningen av din tomt?
Utomhus försöker vi nyttja de olika delarna av tomten beroende på hur solen står under dagen. Jag gillar en avslappnad atmosfär och har mycket kuddar och textilier på nästan alla uteplatser.

Francos Corner - Herr S

Vi har försökt skapa många mysiga uteplatser som gör att trädgården ska kännas inbjudande. Det är underbart att kunna njuta av kvällssolen vid denna sittgrupp.

Francos Corner - Herr S

Vilken härlig matplats! Berätta gärna mer om den.
Möblerna är huvudsakligen av traditionell sekelskiftesmodell förutom matbordet som är ett begagnat matbord från IKEA. Bordet är egentligen inte en utemöbel men fungerar utmärkt för hela familjen och några till eftersom det går att göra dubbelt så långt med iläggsskivor. Med många kuddar så får man till en ”innemyskänsla” även ute.

Francos Corner - Herr S

Vanligen har vi ett parasoll här när solen fortfarande står högt. Men det är på kvällen som det känns magiskt, speciellt med dessa solcellslampor i trädet. Om man har kraftiga grenar så är det jättefint att hänga upp större armaturer.

Francos Corner - Herr S

Hur går tankarna kring färgsättningen av möbler och textilier?
Jag gillar naturliga material och ganska dova färger! Det är bra att köra med en färgskala, vissa färger fungerar inte lika väl med naturen. Här i trädgården använder jag mycket gråa toner och ”smutsiga” pasteller. Ute i skärgården är det vanligare att använda sig av färger som knyter an till klipporna och havet.

Francos Corner - Herr S

Hur viktigt är det att förbereda trädgården inför exempelvis en försäljning?
Jag skulle säga att det är jätteviktigt. Jag föll för det här huset mycket tack vare trädgården, den var välskött och man såg strukturen med träd och buskar. Trädgården bör med andra ord vara välansad och visa på hur man kan nyttja den med exempelvis olika små sittgrupper.

Francos Corner - Herr S

Uteplatser och balkonger måste förstås också levandegöras, man kommer långt med mattor, stora korgar med växter och användning av solcellslampor. Om man gör det rätt har man skapat ett extra vardagsrum på exempelvis altanen.

Francos Corner - Herr S

Det är även jätteviktigt med trädgårdens solläge och att välja visningstid efter hur solen står. En annan sak som man bör förbereda är information om vad som växer på tomten, många köpare tycker att det är värdefullt att veta!

Francos Corner - Herr S

Är det där en dagbädd jag ser?
Stämmer bra, en dagbädd som fått flytta hit. Det är en hyfsat ny plats på tomten som vi nyttjar och ger stora möjligheter att koppla av i både sol och skugga.

Francos Corner - Herr S

Barnen tycker det är urmysigt att lägga sig här bland kuddarna och det är jättehärligt att lägga sig och blicka upp mot himlen.

Francos Corner - Herr S

Jag gillar även den här hörnan av trädgården, för härifrån får man en tydlig överblick över huset och tomten.

Francos Corner - Herr S

Hur används er uteplats intill huset?
Det är faktiskt den plats som används mest, en given avkopplingshörna! Här blir det dock väldigt varmt på dagen, så här sitter vi mycket under morgnar och kvällar.

Francos Corner - Herr S

Sittgruppen som sådan är platsbyggd med förvaring undertill för vintern. Vi gillar L-formade sittgrupper och här har vi en salig blandning av avskärmningar för att skapa ett rum. Både i form av gullregnet som utgör en vägg, men också i form av markisen som fungerar som ett tak.

Francos Corner - Herr S

Bordet är ett gammalt soffbord som har fått en ny användning på uteplatsen. Det gäller att ta vara på grejerna och jag har hittat många guldkorn på auktioner och Blocket!

Francos Corner - Herr S

Om man med små medel vill förändra sin trädgård, vad bör man göra då?
Man bör satsa på stora korgar och krukor med större tåligare växter att placera ut, ett par mattor kan man också investera i. Det finns även trevliga möbler på Blocket som kanske inte ska användas ute men som ändå är på väg att slängas om ingen köper. Det är inte enbart renodlade utemöbler som lämpar sig för trädgården.

Francos Corner - Herr S

Tillfälle finns att vara väldigt kreativ! Sittgrupper görs också som sagt mycket mysigare med kuddar och textilier. Jag gillar även att jobba med nivåer, till exempel genom att placera växter på olika våningar för att undvika kala ytor och skapa rum.

Francos Corner - Herr S

Bra tips! Avslutningsvis undrar jag om du hjälper till att inreda trädgårdar?
Javisst! Det skiljer sig inte nämnvärt från att konsultera gällande interiör-styling. Jag försöker då vägleda mina kunder med utgångspunkt i hur de ser på trädgårdens användning. Vi kikar på vinklar och vrår och utgår ifrån ambitionen med trädgården.

Francos Corner - Herr S

Jag får tacka så mycket för att jag fick hälsa på hos dig Johanna! Ha en fortsatt trevlig sommar så hörs vi framöver!
Nöjet var på min sida Adam! Tack detsamma, det gör vi!

★ ★ ★

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like