Knivskarpa ögonblick

Jag har skaffat mig en ny kamera då det på senare tid har behövts i allra högsta grad. Det är ingen NASA-kamera men likväl modern, lätthanterlig och kompetent!

Samsung NX300

Det är en Samsung NX300. En slags korsning mellan en systemkamera och en smartphone med en högupplöst pekskärm istället för ett litet titthål. Den är med andra ord spegelfri och således är det enbart via skärmen man ser sitt motiv.

Jag klagar då sannerligen inte, detta är bättre än någonsin! Skärmen kan vinklas uppåt 90 grader och nedåt 45 grader, praktiskt som bara den i ett flertal situationer.

Funktioner och egenskaper i urval:

 • Avancerad 20,3 MP APS-C CMOS-sensor
 • Avancerat hybridautofokussystem
 • Serietagning med 8,6 bilder/s
 • Supersnabbt foto med 1/6000 sekunds slutare
 • SMART Camera 2.0 (Dual Band WiFi)
 • Gränssnitt med touch- och 5-funktionsknapp
 • Modern retrodesign
 • 3,31 tums vinklingsbar AMOLED-skärm
 • Ny DRIMe IV-bildmotor
 • True 3D Creator – funktioner för film och foto i 3D (endast 45 mm 2D- / 3D-objektiv)
 • Video i full HD (1080 / 60 MP)

Ovan är specifikationslistan från CDON.COM och nog är den tekniskt avancerad alltid, till ett hyfsat pris ska tilläggas (ca 3.500 kr). Det finns en uppsjö av olika objektiv på marknaden så det är även roligt med möjligheten till variation.

En kameraselfie?

Mina absoluta favoritfunktioner är möjligheten att trådlöst föra över bilder till mobilen/surfplattan. Det går fort och kan göras från varsomhelst då kameran fungerar som en egen Wi-Fi-åtkomstpunkt. Det enda man behöver är Samsungs ”Smart Camera App”.

Den ännu tokigare funktionen är fjärrstyrningen. Man kan alltså fjärrstyra kameran med mobilen och justera fokuspunkt med fingret, ställa in timer och knäppa rentutav lyxselfies.

Porträtt NX300

Här står jag ett par meter ifrån kameran som är uppställt på ett (prisvärt) stativ. Bilden togs med fjärrstyrning via iPad. Hur coolt som helst!

Luleå

Lite fler bilder tagna en vinterdag i februari. Dessa är från Instagram ska tilläggas, kvadratiska och komprimerade.

Skoterförare på Luleåisen

En funktion jag gillar är snabblägena som finns beroende på motiv. Här används ”Frys händelse” vilket ser till att hålla den lägsta möjliga slutartiden när du söker motiv.

Skoterförare på Luleåisen

Bättre testsubjekt för rörliga motiv än norrländska skoterförare finns inte, de var dock ingen match för NX300.

Luleå - Kranen vid Södra hamn

Kranen vid Södra hamn. Svartvitt, konstnärligt o.s.v.

Solnedgång i Luleå

Solnedgång över Luleå. Här användes en kort slutartid för att fånga lite mer konturer.

Fler bilder tagna med kameran kan du se på min Instagram eller kommande inlägg. Kameran är i varje fall ett bra val för den som gillar att fotografera men som vill att saker ska flyta på. Utmärkt för mig med andra ord.

Jag är verkligen ingen proffsfotograf så därför behöver jag ingen proffsutrustning, det vore att lägga pengar på funktionalitet som inte kommer användas. Lite som att köpa en för stor bostad med rum som står tomma.

Fem av fem!

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like