Norrskensjägaren

Det finns inget bättre naturfenomen än norrsken. Dessa mystiska svepande ljusskepnader som uppenbarar sig på himlen i all världens former.

Första gången jag såg norrsken var i höstas och tyvärr hade jag då ingen vidare förståelse för kopplingen mellan ISO-tal och nattfotografi så de bilderna blev inte så fina.

Nu senast så var alla förutsättningar för norrsken uppfyllda och jag var bra utrustad med en ny kamera, ett stativ, bättre vinterkläder (för det blir kallt när man står och väntar) och en känsla för mörkerfoto.

Följande bildserie visar förhållandena under en period på ett par timmar. Jag var ute med två mäklarklassare som också tycker det är kul att fånga storheter på bild, Joakim och Pontus.

Luleå

Ett första testfoto för att konstatera att det inte finns några subtila moln i vägen, inte mot väst iallafall…

Luleå

I väntan på det gröna försökte Pontus rita en bil istället. Den blev jättefin och ovanligt väldetaljerad.

Luleå

Mystiska moln uppenbarar sig, men inga tendenser till norrsken än så länge. Man börjar sakteliga frysa efter allt väntande.

Luleå

Ännu ett konstverk av ljusmästaren Pontus. Otvivelaktigt en smiley med ett lättigenkännligt anlete.

Luleå

Nämen, dra på trissor! Nu börjar det minsann hända något i skyn. Vid det här laget kändes inte vistelsen på denna frusna sjö helt åt skogen, vi började få valuta för vårt lidande.

Luleå

Man blir förstås alltid lite girig och vill se allt mer, detta duger inte!

Luleå

Sådärja! Nu snackar vi aktivitet värd att fånga på bild! Vid det här laget var vi bra nöjda.

Luleå

Det blir bara bättre och bättre. Lite klassiska norrskensdraperier som täcker hela skyn.

Luleå

Nu har inte norrsken någonting att göra med vårt vanliga väder, det är istället att betrakta som rymdväder som sker på en betydligt högre höjd. Men nog kan man tolka aktiviteten i denna bild som att det ”blåste upp från väst”.

Luleå

För nog blåste det upp alltid. Det här är som att se ett fyrverkeri för flera hundratusen kronor, fast tystare och med mer mystik. Man glömmer inte en norrskensupplevelse.

Luleå

Min bästa bild från denna kväll. Disneymagiskt helt enkelt, spektakulärt, fenomenalt, makalöst, legendariskt. Som en citynära 20-talsvilla. 😉

Luleå

Det här är ett fenomen som alla borde få se, för även om det gör sig bra på bild så är detta en upplevelse som inte kan förmedlas fullt ut via foto.

Luleå

Som en grön storm virvlar det upp och avtar samt virvlar upp igen.

Luleå

Kvällens sista bild innan jag och herrarna fick nog av kylan. Men oj vilken show! Bättre än förväntat och som vanligt, oförglömligt och lyckligtvis förevigat i bild.

Miniguide

Men hur ska man göra om man vill se norrsken? Låt mig vägleda efter bästa förmåga. Till att börja med så får du starta norrskensjakten under vinterhalvåret eftersom sommarljuset inte direkt är behjälpligt. Sedan kommer resten av faktorerna, det ska dels vara norrskensaktivitet (vilket är en vetenskap i sig) och dels molnfritt (såklart).

SMHI förklarar fenomenet: ”Dessa polarsken bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).” Läs vidare hos SMHI.

Det är inte säkert att det är aktivitet varje kväll utan detta är något som beror på en rad olika faktorer. Kort sagt kan sägas att det är bättre ju längre norrut du är, där störst aktivitet tycks uppkomma i krokarna kring midnatt (men det ska nämnas att norrsken har fotats från t.ex. Stockholm vilket för mig känns otänkbart, trodde det bara ”hände uppåt” i landet) .

Med följande länkar kan du inte undgå en norrskensupplevelse:

  • Norrsken i Sverige (Facebooksida som drivs av en kunnig entusiast, se till att ta emot aviseringar för direkta uppdateringar)
  • Aurora Forecast (blogg om norrsken med prognoser och mycket information)
  • Aurora Forecast (information från Geophysical Institute, University of Alaska med bra prognosbilder)

Om du garanterat vill se norrsken så borde det vara högst möjligt vid Aurora Sky Station i Abisko. Med en utsiktsplats 900 meter över havet har det utsetts till världens bästa plats att skåda norrsken ifrån (glöm dock inte att kontrollera molnprognoser).

Att fotografera

Gällande att fånga det på bild så behöver du en halvavancerad kamera som kan stå på stativ. I fotona ovan har jag exempelvis använt ett ISO-tal på 400, en slutartid på 25 sekunder och ett bländarvärde på 5,6. Efterbehandling har skett i Google Snapseed för lite extra klatsch (bilder kan aldrig motsvara verkligheten så lite sminkning måste man göra).

När du väl hittat inställningarna i det manuella läget så kommer du förstå grejen. Manuellt fokus kan också vara att föredra, glöm heller inte att använda timer (annars blir det skakiga bilder).

Jag hoppas att detta inlägg har inspirerat dig till att själv uppleva detta speciella fenomen och jag önskar dig all lycka i din jakt efter den gröna magin!

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like